Alpinism de Litoral

Zilele trecute am ajuns cu treburi de serviciu, taman în Dobrogea. După ce am admirat pelicanii pe lacul Sinoe, la Grindul Lupului, ruinele istorice la Cetatea Histria, am căutat şi ceva mai pe sufletul meu: am căutat "Munţii" Măcinului, de care ştiam de la lecţiile de geografie, dar pe care nu-i văzusem niciodată.

A meritata efortul.

În urma cu 20 de ani rămăsesem fermecat de pereţii absolut  fantastici de la Yalta (se poate vedea articolul). Ei bine, tot la doi paşi de Marea Neagră, dar la altă scară (şi paralelă), am găsit nişte pereţi la fel de potriviţi pentru căţăratul la nuci (şi frenduri).
Am văzut cam toţi pereţii din ţară, şi, pot afirma că fără doar şi poate,  ACESTA este locul ideal pentru astfel de căţărare.
Chiar dacă pereţii sunt  mici , stânca (sănătoasă şi sigură) are foarte multe fisuri clare (poza 1), care nu se înfunda (poza 2), chiar dacă nişte pitoane destul de vechi (poza 3) demonstrează că au existat şi ascensiuni  pe lângă fisuri.
Cei mai mari pereţi pe care i-am văzut au cam 60m (poza 4), peisajul e surprinzător (poza 5), cu formaţiuni absolut inedite (poza 6), uneori accesul este surprinzător de bine amenajat (poza 7), dar cele mai multe formaţiuni, sunt gen faleza foarte accesibile (poza 8), la câţiva paşi de şosea (poza 9).
Am întâlnit cam 5-6 trasee înseminate la bază cu albastru - ca la mare - (poza 10), ceea ce înseamnă că zona este frecventată de căţărători . Deşi generozitatea fisurilor îndeamnă la folosirea asigurărilor mobile (poza 11), am descoperit şi gujoane (poza 12), ceea ce denotă că gusturile sunt diverse.
Pereţii scunzi, cu fisuri foarte clare (poza 13) uşor accesibili (poza 14), sunt ideali pentru acţiuni gen şcoală (poza 15), adică pentru deprinderea acestor tehnici (mai dificilă din punct de vedere psihic , pentru cei  învăţaţi să vadă gujonul plantat din 2 în 2 m).
Cel puţin la Vadu Crişului, e greu de găsit astfel de stancă (poate doar în zona La Ruine), aşa că orădenii dornici de “mobile”, ar trebui sa dispună de suficientă “mobilitate”,  pentru a putea  ajunge în Munţii Măcinului.
Pe drum, se pot opri în Bucegi , unde sunt ALTFEL de pereţi (ceva mai adevăraţi…), şi de exemplu , să încerce Fisura Albastră - proaspăt reamenajată !!! -  (limita umbrei ce pleacă din circul de zăpadă în poză; şi pe care,am admirat-o şi eu cu nostalgie (pe drumul spre casă), în toată măreţia celor 600 demetri de verticală!...
Succes băieţi (şi vreme bună).  Sezonul abia începe!…

HTML Comment Box is loading comments...