Furtul de trasee în zona Vad-şuncuiuş

Sună dubios, dar, din păcate este real….am păţit-o pe pielea noastră (şi nu o dată)…
Un traseu este ca o creaţie, în care, autorul îşi pune plenar amprenta.
Că  „opera” ajunge să fie o capodoperă sau un fiasco, asta este o alta discuţie…dar să te apuci să o substitui, şi în final să ţi-o însuşeşti, este  un plagiat, adică UN FURT! (e drept că plagiatul se poartă la noi cu graţie….şi încă la nivel înalt…)
Deci, să dăm “citate” din “plagiat” :
Faleza Zenovia, “perla” escaladei din zonă, are o pancartă cu traseele şi autorii lor… numai că, în 1986, aici a avut o şcoală de alpinism şi au rămas 3 trasee… traseele au fost depitonate prin politica paşilor mărunţi (un piton azi…un piton mâine…) şi, la un moment dat, faleza a devenit…virgină, adică numai bună de repitonat ÎN PREMIERĂ (şi cu autori…noi!!).
Apoi, cum treci podul de la haltă spre cabană, o iei la stânga şi ajungi la un perete unde a avut loc o alpiniadă oficială (cică s-ar numii Peretele Diedrelor)…aici au rămas 3 trasee după acea alpiniadă, dar, prin aceiaşi strategie de plagiat, peretele a devenit virgin şi pitonat recent cică în premieră (vezi site Salvamont Bihor).
Şi, exemple mai avem, iar dacă nu vă plictisiţi, găsiţi consemnate pe site CASSIO Montana, lista traseelor noastre dezafectate în timp…
Iar fenomenul continuă!!!…
Recent am constatat că traseele  din Portalul Stâng de intrare pe Valea Mişidului  (Peretele Nostradamus) , sunt în bună parte depitonate…mai trece ceva timp, mai dispare şi restul de pitoane, peretele devine virgin, şi… şi…. HOPA!?!, nişte vajnici deschizători de drumuri, îşi înscriu NUMELE în aceşti pereţi, cu nişte premiere pline de glorie (plagiată)!
Am mai remarcat undeva faptul că degeaba îşi face mireasa transplant de himen, nu înseamnă nicidecum că mirele a fost primul!!...dar, poate unora le place chiar şi plagiatul nupţial (ăştia da bărbaţi…)
Cine are urechi să audă!

Om fi noi buni creştini, dar nu putem întoarce mereu şi celălalt obraz (în timp ce alţii ignoră mereu obrazul…)

HTML Comment Box is loading comments...